Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, συστήθηκε το 1976 με πρωτοβουλία της κορίνθιας Αλκμήνης Πετροπούλου-Γαρταγάνη και λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τελώντας υπό την εποπτεία των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών.

Oι εθνοφελείς και κοινωφελείς σκοποί του επικεντρώνονται στην ανεύρεση, διάσωση, διαφύλαξη, συντήρηση και προβολή σε μόνιμη έκθεση των τεκμηρίων της ιστορίας και κυρίως των έργων λαϊκής παράδοσης του νεότερου Ελληνισμού.

Η ίδρυσή του αποτελεί το επιστέγασμα της αδιάλειπτης και πολύχρονης κοινωνικής προσφοράς της ιδρύτριάς του, η οποία επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την περισυλλογή έργων του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

Η Αλκμήνη Γαρταγάνη- Πετροπούλου γνώρισε και αγάπησε βαθιά τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Οραματίστηκε τη δημιουργία Μουσείου του νεότερου Ελληνισμού στη γενέτειρά της, την Κόρινθο, η οποία δεν είχε αποκτήσει κάτι ανάλογο στα 160 χρόνια του ανεξάρτητου βίου της. Ενσυνείδητα, λοιπόν, χωρίς παρεκκλίσεις από τον αρχικό της προσανατολισμό, με εκπληκτικό ένστικτο, αφοσιώθηκε στην περισυλλογή έργων νεοελληνικής ζωής και τέχνης, με μόνο κριτήριο την εθνική, ιστορική και πολιτισμική αξία τους. Στόχος της ήταν να διαφωτίσει με το υλικό αυτό τον θρησκευτικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό βίο των Ελλήνων, με αντικείμενα, πολλά από τα οποία δυσεύρετα σήμερα, που χρονολογούνται στον 18ο, 19ο και 20ο αιώνα.

Από την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου, αρκετοί είναι οι Κορίνθιοι που σπεύδουν να καταθέσουν σε αυτό αντικείμενα ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Με τις κινήσεις αυτές των συμπολιτών μας, πραγματώνεται καθημερινά ο βασικός στόχος της ιδρύτριας, που είναι η αφύπνιση της ιστορικής συλλογικής μνήμης, η συναίσθηση του χρέους συμμετοχής στην κοινωνική προσφορά και κατά συνέπεια η ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και η διαφύλαξη και προβολή στο ευρύ κοινό όλων αυτών των γνώσεων και μαρτυριών.

Το Μουσείο κτίσθηκε με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Ακαδημαΐκού Σόλωνος Κυδωνιάτη και οι δαπάνες καλύφθηκαν κατεξοχήν από την ιδρύτρια, την οποία βοήθησε οικονομικά και ηθικά το Υπουργείο Πολιτισμού. Στον αγώνα της Αλκμήνης Πετροπούλου για την ανέγερση του κτιρίου και την τοποθέτηση συλλογών μέσα σε αυτό πλειάδα ειδικών καθώς και ομόλογα ιδρύματα, εκτιμώντας την μεγαλόπνοη προσπάθειά της, στήριξαν το έργο της. Τα Μουσεία Μπενάκη, Εθνικό Ιστορικό, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, βοήθησαν ουσιαστικά στην τεκμηρίωση των μουσειακών αντικειμένων και στο σχεδιασμό και το στήσιμο της μόνιμης έκθεσης.

 

Το Μουσείο διοικείται από δεκατετραμελές συμβούλιο που εδρεύει στην Αθήνα.

Διοικητικό Συμβούλιο:

Πρόεδρος: Λάμπρος Σινανιώτης, Καθηγητής

Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Σινανιώτης

Γενική Γραμματέας: Μαρία Λαδά – Μινώτου, τ.διευθύντρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Ταμίας: Χρύσα Καρυάτη

Ειδική Γραμματέας: Κάτε Συνοδινού,τ.υπεύθυνη λαογραφικής συλλογής Μ. Μπενάκη

Μέλη:

Δήμαρχος Κορινθίων

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού

Προϊστάμενος Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Τζαναβάρας Δημήτριος, μαθηματικός

Μιχόπουλος Σπύρος

Χωρίκης Παναγιώτης, φιλόλογος

Γκίλας Γιώργος

Ρίσκα Γιούλα, τ.υπεύθυνη λαογραφικής συλλογής Μ. Μπενάκη

Αλατζάκη Άννα