Έκθεση "Η Εθνική Αντίσταση του Αθηναϊκού Λαού".Εφημερίδες 1941-1944.Συλλογή Β.Η. Σινανιώτη. Νοέμβριος 2009.

 


Very Simple Image Gallery:
Could not find folder /var/www/vhosts/kkouna.eu/laografikokorinthou.gr/images/periodikes_ek8eseis/sinanioti_2009/

 «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΛΑΟΥ 1941-1944. Παράνομα έντυπα από τη συλλογή του αγωνιστή

Το υλικό της έκθεσης αποτελείται από παράνομα έντυπα, εφημερίδες, προκηρύξεις, δελτία τύπου, ραδιοφωνικά δελτία και φυλλάδια και αποτελεί μέρος της συλλογής του Β. Σινανιώτη, η οποία απαρτίζεται από εκατοντάδες φύλλα. Πρόκειται για τεκμήρια μέσα από τα οποία διαγράφεται ανάγλυφα ο αντιστασιακός αγώνας του ελληνικού λαού στο σύνολό του, με μοναδικό σκοπό την απελευθέρωση της πατρίδας του από τους κατακτητές.

 

   Η προβολή του υλικού αυτού στοχεύει στην προσέγγιση της περιόδου κατά την οποία ο ελληνικός λαός, με σθένος, ομοψυχία και ομοθυμία αγωνίστηκε κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών για την απελευθέρωσή του. Ο αγώνας αυτός δεν εκφράστηκε μόνο με την ένοπλη αντίσταση στην ύπαιθρο, αλλά και με ποικίλες αντιστασιακές δραστηριότητες στις πόλεις. Οι πολίτες της Αθήνας, με την έκδοση και τη διακίνηση από πόρτα σε πόρτα παράνομων εντύπων, τη σύσταση αντιστασιακών οργανώσεων, την οργάνωση παλλαϊκών συγκεντρώσεων για τον εορτασμό των εθνικών επετείων, τις απεργίες, την οργάνωση συσσιτίων και εράνων και την εγγραφή συνθημάτων στους τοίχους, κατέστησαν την πόλη τους την περίοδο της Κατοχής την πρώτη αντιστασιακή πρωτεύουσα της Ευρώπης.

 Το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου πιστεύει ότι με την παρούσα έκθεση δόθηκε η ευκαιρία στους μελετητές και στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους νέους, να γνωρίσουν τα διασωθέντα αποδεικτικά στοιχεία του αγώνα και να διαπιστώσουν ότι ο αγώνας της Κατοχής ήταν η συνέχεια των αδιάκοπων αγώνων του Ελληνισμού για την ελευθερία του.

 


Εκτύπωση   Email