Γέφυρες: Ανοιχτά Μουσεία 2019 «Ελάτε να υφάνουμε» - Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας

                

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                           Αθήνα, 27 Μαρτίου 2019

«Ελάτε να υφάνουμε»

Γιορτάζουμε τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας

στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρες: Ανοιχτά Μουσεία 2019», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας (ΕΦ.Α.ΚΟΡ.) και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (ΙΛΜΚ) συμμετέχουν από κοινού στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας» 2019, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελάτε να υφάνουμε», στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Απριλίου (ώρα 10:00) το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί για σχολικές ομάδες, ενώ το Σάββατο 6 Απριλίου (ώρα 11:00) για ενήλικο κοινό και εφήβους.

Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει σύντομη παρουσίαση της υφαντικής, αφή και εξέταση διαφορετικών τύπων νημάτων με μικροσκόπιο, καθώς και κατασκευή υφαντού σε τελάρο υφαντικής, θα υλοποιήσει η Αλεξάνδρα Τράντα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΠΙΟΠ.

Η τέχνη της υφαντικής εξασκήθηκε από τους κατοίκους της Στυμφαλίας από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τα ιδιαίτερα μοτίβα που βρίσκουμε στις τοπικές φορεσιές της Κορινθίας, αλλά και σε λευκά είδη που διατηρούνται σε οικογενειακές συλλογές. Εκθέματα του Μουσείου, όπως υφαντικά βάρη ελληνιστικής εποχής, αλλά και σύγχρονα εργαλεία, όπως η ρόκα με το αδράχτι και τα λανάρια, μαρτυρούν τη διαχρονία της τέχνης αυτής μέχρι και τους νεότερους χρόνους, που σταδιακά ατόνησε, αλλά πλέον, δειλά αλλά σταθερά, αναβιώνει.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδεύεται από ειδικά σχεδιασμένο φυλλάδιο, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από τον σύνδεσμο:

http://www.piop.gr/el/Programmes/ekpaideutika-programmata-mouseion/~/media/Files/PIOP/GR%20PIOP%201311131.ashx

Διάρκεια: 75΄

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα και τα υλικά είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: 27470 22279 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

200 16 Στυμφαλία Κορινθίας

Τ: 27470 22296 | www.piop.gr

piopnews

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε το Δελτίο Τύπου.


Εκτύπωση   Email